Hepimizin ortak sorunu bilgisayarımızın kasma ve donma hadisesini oyun oynarken sık sık yaşamasıdır. Peki hiç bütün bunların sebebini merak ettiniz mi? Bu yazımızda sizlere bilgisayar neden kasar ve neden günümüz oyunlarını oynayamadığımızı anlatacağız.
Bilgisayarımızın kasma ve donma sorununa çözüm aramadan önce donanımın ne olduğunu bilmek gerekir. En bilinen tanımı ile bilgisayar donanımı: Bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların bütününe denir. Donanım ekipmanları masaüstü bilgisayarlarda kasa içinde ana kart üzerinde bulunur. Dizüstü bilgisayarlarda ise bu parçalar klavyenin hemen altındaki kısımda bulunur.
Konumuz le alakası olan donanım parçaları RAM, Ekran Kartı, İşlemci olarak sıralayabiliriz.
Öncelikli olarak bahsetmek istediğim bu donanımlardan bir tanesi bile düşük özelliklerde ise diğer donanım parçalarına yüksek performansta çalışma imkanı veremez. Yani bahsettiğim bu önemli parçalardan birinin bile düşük performansı varsa bilgisayarınızdan da o kadar performans alırsınız.
Kafanızda daha anlaşılır kılmak için şu görüntüye bakabilirsiniz.
Görselde kullanılan fıçı biyolojide minimum kanunu olarak bilinen canlılar için gereken minimum besin değerlerini anlatmak için kullanılır. Aynı şey bilgisayarlarımız içinde geçerli bi durumdur. Biz ne kadar güçlü işlemci ve Ram kullanırsak kullanalım, ekran kartımız düşük performanslı bir donanım parçası ise bilgisayarımız o kadar güçlü olur. Fıçıya doldurulan su misali işlemci ve Ram tam kapasite çalışması için gerekli güç sağlanamadan yarıda kesilir. Bu yüzden bilgisayarınızdan tam anlamı ile verim almayı bekliyorsanız tüm bu donanım parçalarının güçlü olması gerekmektedir.
Şimdi gelelim donanım parçalarından bahsetmeye…
RAM(Random Access Memory):
Bir nevi depolama aygıtıdır ve bilgisayarlardaki geçici verileri depolar. Bilgisayarda beyni olarak nitelendirilen bu kısım çalıştıkları program ve işlemler ile ilgili bilgileri bu parçada saklarlar. Herkes oyunlara yüksek RAM kapasitesi gerektiğini bilir fakat çoğu kişi bu işin aslında nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi değildir. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse oyunları çalıştırmak için tıkladığımız anda işlem başlamış olur. Oyun açılırken duyduğumuz sesler, gördüğümüz resim ve cinematikler, oyun oynarken yaptığımız kontrollerin hepsi RAM içinde işlemden geçerek ekranımıza yansıyor. RAM kapasitesinin yüksek olması burada işe yarıyor. Çünkü bilgisayarımız sadece oyunu çalıştırmak için değil arka planda diğer işlemleri de yapmak içinde RAM kullanıyor. Bu yüzden RAM ne kadar güçlü ise bilgisayarımızın işlem görme hızı o kadar iyi olur.
İŞLEMCİ (CPU):
Oyun oynarken gördüğümüz görsellerin arka planındaki her işlem işlemci sayesinde gerçekleşir. Örneğin silahla ateş ettiğinizde hedefi tam olarak nereden vurduğumuzu veya bir binaya füze attığınızda patlayan parçaların nereye nasıl fırlayıp düşeceğini hesaplayan işlem birimidir. Oyun içindeki yapay zeka karakterlerinin tepkilerini ve davranışlarını işlemci hesaplar ve harekete geçirir. Yani oyun içi kasmaların büyük bir çoğunluğu da işlemcinin aşırı yüklenip ısınması ve yetersizliğinden kaynaklanır. Ayrıca işlemcinin soğutma ihtiyacının gerektiği kadar karşılanması zorunludur.
EKRAN KARTI:
Bilgisayarda yapılan bütün işlemleri ve verileri bizim için görsel hale getirip monitör aracılığı ile karşımıza sunan donanım parçasıdır. İşlemci ve ekran arasında bilgi taşıma ve yansıtma görevi yapar. Ekran kartınız ne kadar kaliteli olursa karşılaştığınız görseller o kadar kaliteli olur. Bilgisayarınızda yüksek grafik ayarlarında oyunlar oynamak istiyorsanız ekran kartınız mutlaka güçlü olmak zorundadır.
Sonuç olarak günümüz oyunlarını yüksek grafik ayarlarında kasma ve donma sorunu olmadan oynamak istiyorsanız yüksek boyutta bilgi depolama aygıtı (RAM), hızlı bilgi işlem hesaplama aygıtı (İşlemci), ve güçlü grafik yansıtma aygıtı (Ekran Kartı) sahibi olmanız gerekmektedir.
Hocam minimum kanununa hayran kaldım yaaa 🙂
Siz değerli okuyucularımıza her zaman en iyi ve en anlaşılır anlatımlar ile paylaşımlarımıza devam ediyoruz.
ekran kartı ve işlemci için minimum ne önerirsiniz ?